Activiteiten Gezinsbond

 

Terug

7de Verkenning van Oud-Ichtegem : ‘ Per huifkar naar de Klakmolen!’
op vrijdag 17 mei 2019 om 18.30u. 

Afspraak:  Oude roterij Christiaen aan de Ringlaan
Wil je nog meer vernemen over je eigen gemeente ? We trekken deze keer van de oude roterij Christiaen naar de Klakmolen op de grens met Aartrijke!
We vertrekken aan de oude roterij Christiaen en vernemen er alles over de vlasbewerking van weleer … Tjietens bus … de verduisterde Brugse heirbaan …
We komen voorbij de sites waar ooit de Santmolen, de stenen molen van Decock en de Engelmolen stonden… voorbije glorie!
 We volgen de grillige grens tussen Ichtegem en Eernegem gevormd door de Engelbeek! Voorbij ‘In de krul en de krinkel, bakkerij en winkel’
We komen voorbij een kappelletje dat herinnert aan de verdwenen St.-Medarduskapel aan de Mitswege…
We trekken naar een hoger gelegen gebied aan de Heuvelstraat en de Grensweg met Wijnendale en de hoeve waar in wo2 verzetslieden zich schuilhielden… dankzij gezinsvriendelijke landbouwers mogen we door hun ‘hof’ met de huifkar!
We bezoeken het ‘Hof ter groene meersen’ van Danil Gadeyne dat een schat aan oude werktuigen en gereedschap herbergt… hier kunnen we ook een streekbiertje proeven!
We  bereiken de Klakmolen en duiken in zijn geschiedenis…
We keren terug via de woning van burgemeester Jozef Buyssens, burgemeester voor en na wo2 … een bewogen geschiedenis van een rechtlijnig man!
We houden nog even halt aan het voormalig station, aan de voormalige ‘rampe’ waar de tram over de spoorweg ging en de tragische ontploffing in mei 1918 waarbij zes meisjes het leven lieten!
Tenslotte komen we te weten dat het geen haar scheelde over de Zedelgemse industrie Claeys bevond zich in Ichtegem ! Ook een nieuwjaarsbrief uit 1795 – n van de oudste in Vlaanderen- van Pieter Claeys komt ter sprake!
Onze 4 gidsen-heemkundigen zijn weer van de partij van de partij: Magda Missiaen, Jaak Knudde , Hannes en Willy Hosten die je er graag alles over vertellen.
Accordeonist Wilfried Declerck zorgt opnieuw voor de muzikale animatie onderweg!
 We hebben 4 huifkarren met elk een gids, goed voor maximum 80 plaatsen!
We eindigen waar we startten aan de oude roterij.
Deelnemen kost slechts 10 euro voor Bondsleden, niet-leden betalen 15 euro! Vooraf inschrijven en betalen is een must! Dit kan via www.gezinsbondichtegem.be  Doe het zo snel mogelijk want het aantal plaatsen is beperkt. Info: Willy Hosten, Sportlaan 24 gsm 0477/772076

Je kan HIER KLIKKEN om in te schrijven.Inschrijving: GELIEVE ALLE BALKJES IN TE VULLEN aub.

Naam *
Adres
Telefoon
Lidnummer
Aantal deelnemers *
E-mail adres *
Inschrijving is pas geldig na overschrijving van het totale bedrag op rekeningnummer BE51 0680 7144 4062 (BIC : GKCC BE BB) van Gezinsbond Ichtegem.